Σπιτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας

Σπιτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας

Το κουραστικό συνάχι, αλλά πάνω από όλα ο ενοχλητικός πόνος στην περιοχή της μύτης που αντανακλάται στο μέτωπο με την οποιαδήποτε κίνηση, δυσκολεύοντας την λειτουργίας μας. Υπάρχουν αρκετοί σπιτικοί τρόποι, που βοηθούν να ξεπεράσουμε το πρόβλημα αυτό.

Δύναμη των βοτάνων.

Τα βότανα είναι αναντικατάστατα, όταν ψάχνουμε τρόπο για το ενοχλητικό συνάχι και της συμπαγής ενοχλητικής βλέννας που μαζεύεται στην μύτη, που μας δυσκολεύει την αναπνοή. Τα βότανα μπορούν αποτελεσματικά να μας βοηθήσουν. Για να τα κατασκευάσουμε χρειαζόμαστε μία λεκάνη , πετσέτα, ζεστό νερό, αποξηραμένα βότανα, και αιθέρια έλαια. Γεμίζουμε την λεκάνη με δύο λίτρα νερό και ρίχνουμε και τα βότανα μέσα. Τα πιο αποτελεσματικά είναι το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, η λεβάντα και η μέντα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από αυτά ή ακόμα καλύτερα να τα ανακατέψουμε όλα μαζί. Από τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούμε πεύκο, δεντρολίβανο, ευκάλυπτο, λεβάντα, μέντα πιπεράτη ή μαντζουράνα. Επειδή τα έλαια έχουν δυναμική δραστηριότητα, ρίχνουμε στο νερό μόνο λίγες σταγόνες, αντίθετα τα βότανα χρησιμοποιούμε γύρω στα 50 γραμμάρια. Στη συνέχεια σκύβουμε το κεφάλι στην λεκάνη, καλυπτόμαστε με την πετσέτα και αρχίζουμε τις εισπνοές του ατμού. Περίπου για 10 λεπτά.

Δεν ξεχνάμε επίσης την δυναμική αποτελεσματικότητα  των μπαχαρικών όπως η  κανέλα, η πιπερόριζα, το κύμινο, το πιπέρι ή το χρένο. Η αλήθεια είναι ότι δεν καταφέρνουν και θαύματα, αλλά δίνοντάς τα σε ζεστό ρόφημα βοηθούν στην διάλυση της ενοχλητικής βλέννας. Στην προετοιμασία των γευμάτων δεν κάνουμε οικονομία στο κρεμμύδι και στο σκόρδο, που έχουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση. Μπορούμε να κάνουμε και αναπνοές από τα έλαια του κρεμμυδιού ή του σκόρδου.


 

Από που θα έρθει η ανακούφιση

Οι καλύτερες κομπρέσες για τον πόνο από την ιγμορίτιδα είναι από αλάτι ή από σπόρους του αρακά και το σινάπι. Μερικές χούφτες των σπόρων ζεσταίνουμε κατευθείαν στο τηγάνι ή στο φούρνο,  γεμίζουμε με αυτά ένα πάνινο σακουλάκι, ( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βαμβακερές κάλτσες ),  και είμαστε έτοιμοι. Το ίδιο κάνουμε και με το αλάτι αλλά θα πρέπει να είναι ορυκτό υψηλό σε ιώδιο και βρωμιούχο κάλιο που το βρίσκουμε στα φαρμακεία. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ι και απλό αλάτι για τις αναπνοές -  το ρίχνουμε στο νερό αντί για τα βότανα ή τα έλαια.

Τα παραπάνω συστατικά αν και βοηθάνε ιδιαίτερα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά στην θεραπεία που μας έχει προτείνει γιατρός. Η ιγμορίτιδα που δεν θεραπεύεται  εντελώς, επιστρέφει και μπορεί να τελειώσει αυτό και με άλλες σοβαρές επιπτώσεις.