Πώς να φροντίσετε τα δόντια σας;

Πώς να φροντίσετε τα δόντια σας;

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η αρχή της διατήρησης ενός λαμπερού χαμόγελου κυριαρχεί. Αυτοί που αποφεύγουν την αρχή αυτή, είναι εκτεθειμένοι σε εξοστρακισμό και σε στιγματισμό.

Αξίζει να φροντίσουμε για την υγεία και την εμφάνιση των δοντιών μας, έτσι ώστε να μη χάσουμε την οποιαδήποτε ευκαιρία για να χαμογελάσουμε.

Βούρτσισμα, βούρτσισμα, βούρτσισμα

Το κύριο συστατικό της στοματικής υγιεινής είναι το κανονικό βούρτσισμα των δοντιών.

Οι οδοντίατροι συνιστούν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα - πρωί και βράδυ. Ωστόσο, μην βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως μετά την κατάποση ενός γεύματος καθώς το ρΗ του στόματος είναι σημαντικά μειωμένο και έτσι το σμάλτο εκτίθεται σε ζημίες. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα μισάωρο και μετά να βουρτσίσουμε τα δόντια μας όταν θα έχει αυξηθεί το επίπεδο του pH των δοντιών μας.. Το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών επίσης είναι κακό για το σμάλτο των δοντιών και των ούλων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σημαντική είναι η χρήση οδοντόπαστας που να περιέχει φθόριο.

Οδοντικό νήμα

Για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Σας επιτρέπει να αναλάβει τη φροντίδα της υγιεινής των χώρων, μεσοδόντια, το οποίο δύσκολα μπορεί να καθαριστεί με μια οδοντόβουρτσα. Εκεί συνήθως , συσσωρεύονται τα επιβλαβή βακτήρια των δοντιών. Για το λόγο αυτό, η χρήση οδοντικού νήματος είναι αναπόσπαστο μέρος της καλής στοματικής υγιεινής.

Μην φοβάστε τον οδοντίατρο!

Κανένας από εμάς δεν σκέφτεται ευχάριστα όταν θα πρέπει να επισκεφτεί έναν οδοντίατρο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών επιλέγει να επισκεφθεί τον οδοντίατρο μόνο όταν πλέον τα σημάδια του πόνου δεν είναι ανεκτά. Οι στατιστικές δείχνουν ότι στην Ελλάδα , σχεδόν κανείς δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο τακτικά ως μέρος της πρόληψης. Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος, διότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί συχνά να βοηθήσει στην αποφυγή μελλοντικών, πολύ επώδυνων θεραπειών που καταστούνται αναγκαίες αν ο οξύς πόνος εντοπίζεται στο στόμα.

Σφράγιση των δοντιών

Αυτή είναι μια προληπτική οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την κάλυψη των ρωγμών και των κοιλοτήτων στα δόντια με ένα ειδικό σφραγιστικό, που αποσκοπεί΄στην προστασία στα σημεία που είναι πιο δύσκολο να βουρτσιστούν.

Η σφράγιση συνιστάται ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, τα οποία δικαιολογημένα δεν χρησιμοποιούν τη βούρτσα, όπως οι ενήλικες.

Η χρήση των παραπάνω συστάσεων θα σας επιτρέψουν να αποφευχθούν πρόωρα

όλα τα είδη των επιπλοκών που σχετίζονται με αμέλεια στο πεδίο της στοματικής υγιεινής.

Και ποιος ξέρει αν ή όχι θα ωφεληθεί πολύ περισσότερο, όταν μια μέρα με ο χαμόγελο μας σε κάποιον άγνωστο, δεν θα είναι αυτός ο οποίος θα προσθέσει χρώμα στη ζωή μας.