Προσοχή στους πνευμονιόκοκκους!

Προσοχή στους πνευμονιόκοκκους!

Οι πνευμονιόκοκκοι είναι βακτηρίδια δημιουργοί νοσημάτων γνωστοί επίσης ως στρεπτόκοκκοι της πνευμονίας. Είναι από τα πιο δηλητηριώδη, επιθετικά και επικίνδυνα βακτηρίδια.

Οι πνευμονιόκοκκοι εμφανίζονται κυρίως στα παιδιά, όπου γίνονται ασυνείδητά τους οι μεταφορείς τους. Τα βακτηρίδια αυτά εισβάλλουν στον οργανισμό από τον ρινοφάρυγγα.

Το παιδί που είναι μεταφορέας δεν θα πρέπει να αρρωστήσει αναγκαστικά, ιδίως αν είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Αλλά όταν θα πέσει η φυσική του αντίσταση και ασθενήσει ο οργανισμός, τα βακτηρίδια, που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν σε αδράνεια, μπορούν να τον επιτεθούν, προσβάλλοντας το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας οξεία μέση ωτίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα, το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πνευμονία και βρογχίτιδα, ή να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής να προκαλέσει διεισδυτική νόσο όπως μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και πνευμονία με εμπύημα.

Είδη νοσημάτων

Οι πνευμονιοκόκκοι προκαλούν νοσήματα με διαφορετικό στάδιο επικινδυνότητας, που μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε νόσους μη διηθητικούς και διηθητικούς. Οι μη διηθητικοί νόσοι είναι λιγότερο επικίνδυνοι, αλλά συχνότεροι και μεταξύ αυτών περιέχονται η πνευμονία, μηνιγγίτιδα, ωτίτιδα, επιπεφυκίτιδα. Οι πνευμονιοκόκκοι είναι η συχνότερη αιτία βακτηριακής πνευμονίας στους ενήλικους.

Οι διηθητικές νόσοι των πνευμονιοκόκκων είναι πιο σπάνιες, αλλά αρκετά πιο επικίνδυνες. Στην περίπτωσή τους τα βακτηρίδια εισχωρούν από το αναπνευστικό μας σύστημα στο αίμα βακτηριαιμία. Στο επόμενο στάδιο επιτίθενται σε διάφορα όργανα δημιουργώντας σοβαρές βλάβες που μπορούν να επιφέρουν και τον θάνατο, όπως μηνιγγίτιδα, σήψη γάγγραινα, βακτηριακή πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, περιτονίτιδα κ.λ.π. Οι πνευμονιοκόκκοι είναι υπεύθυνοι για τις μισές περιπτώσεις μηνιγγίτιδας στους ενήλικες, που τελειώνουν με θάνατο με ένα 30% των περιπτώσεων.

Θεραπεία

Μιλώντας για τους πνευμονιοκόκκους και τις απειλές που συνδέονται με αυτούς, θα πρέπει να αναφερθούμε στα εμβόλια , που είναι η βάση αντιμετώπισής τους. Τα εμβόλια κατά των πνευμονιοκόκκων τα χωρίζουμε σε εμβόλια πολυσακχαριτών και σε συζευγμένα. Ο δεύτερος τύπος των εμβολίων προτείνεται για παιδιά μέχρι 2 ετών, ενώ τα εμβόλια πολυσακχαριτών σε μεγαλύτερα παιδιά.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥΣ ! Προκαλούν αρκετές βαριές ασθένειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρίες και στον θάνατο. Γι αυτό και αξίζει να προστατέψεις το παιδί σου.