Μελάνωμα πώς να το αναγνωρίσεις

Μελάνωμα πώς να το αναγνωρίσεις

Έλεγξε αν είσαι στην ομάδα κινδύνου για ασθένηση σε αυτόν τον απειλητικό καρκίνο και μάθε πως να τον αναγνωρίζεις.

 Το μελάνωμα αποτελεί το 2% των ασθενειών σε καρκίνο. Υπολογίζεται ότι ασθενεί 1 στα 75 άτομα. Αν και μέχρι πρότινος το μελάνωμα ήταν γνωστό σαν ανίατη ασθένεια, σήμερα, λόγω της προόδου της ιατρικής, μπορεί να θεραπευθεί υπό τον όρο, της όσο πιο έγκαιρης διάγνωσης.

Συμπτώματα της ασθένειας

Στο μελάνωμα μπορούν να παρουσιάζονται αλλαγές στην εμφάνιση της επιδερμίδας, σαν μια ελιά στο δέρμα ή και ακόμη περισσότερων. Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζονται σε ελιές, που οι ασθενείς παραπονιόντουσαν, και αποδείχθηκε ότι ήταν κακοήθεις, είναι τα εξής

. πρήξιμο

. μεγέθυνση

. φαγούρα

. ερεθισμός, κοκκινίλα στο μελάνωμα ή γύρω από αυτό

. αιμορραγία

. αλλαγή μορφής

Για την σωστή απόφαση του γιατρού, θα πρέπει να ενημερωθεί για όλες τις αλλαγές που έχουν εμφανισθεί στην επιδερμίδα.

Η δικιά μου ελιά είναι μελάνωμα;

Τις πρώτες βασικές εξετάσεις για να καταλάβεις αν έχεις να κάνεις με μελάνωμα μπορείς να τις κάνεις και μόνος σου στο σπίτι. Βασιζόμενος σε μια αρκετά γνωστή μέθοδο, βασιζόμενη στα τέσσερα πρώτα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου.

A - ( assymetry ) - χαρακτηριστικό για την συμμετρία της ελιάς. Οι ακίνδυνες έχουν ένα απαλό κυκλικό σχήμα. Οι επικίνδυνες έχουν ένα ασυμμετρικό σχήμα ή τραβιούνται προς την μία πλευρά.

B - ( border ) - τα όρια δηλαδή της ελιάς. Οι αλλαγές στην επιδερμίδα που ίσως να σημαίνουν καρκίνο είναι συνήθως οδοντωτά, άνισα σύνορα, αρκετές φορές ίσως οι ελιές αυτές να είναι και πρησμένες.

C - ( colour ) - ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά είναι και το χρώμα. Αν και μιλάμε για μελάνωμα δεν θα πρέπει να είναι μαύρο. Αν όμως παρουσιάζονται αλλαγές στο χρώμα πιο ανοιχτό ή πιο σκοτεινό, ή σαν σάρκα χρώματος τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με κάποιον γιατρό.

D - ( diameter ) - επόμενο χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με το μέγεθος. Ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει την οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα που ξεπερνά τα 5 mm.