Γιατί δεν θα έπρεπε να ντρεπόμαστε την ψυχοθεραπεία

Γιατί δεν θα έπρεπε να ντρεπόμαστε την ψυχοθεραπεία

Αφού δεν ντρεπόμαστε την διαβούλευση με έναν καρδιολόγο ή με τον παθολόγο, δεν θα έπρεπε επίσης να ντρεπόμαστε την επίσκεψη στον ψυχολόγο ή σε έναν ψυχίατρο. Η ψυχική υγεία είναι τόσο σημαντική όσο και η φυσική.

Ντροπαλό μυστικό;

Αποφασίζοντας για το ξεκίνημα μιας ψυχοθεραπείας, απρόθυμα συζητάμε για αυτό ανάμεσα στους δικούς μας. Τίποτα το παράξενο σε αυτό - αφού συνήθως έχουμε δεχθεί άσχημες παρατηρήσεις όπως το ότι δεν καταφέρνουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας με τα προβλήματά μας. Στα μάτια των πολλών αυτού του είδους η θεραπεία είναι το ίδιο σαν κάποιους επικίνδυνους ανθρώπους, με βαθιά ψυχικά προβλήματα. Για αυτούς εάν χρειαστούμε την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου, σημαίνει αυτό ότι έχουμε αρχίσει να τρελαινόμαστε. Σιγά σιγά όμως ανάμεσα στους νέους ανθρώπους αυτό το στερεότυπο αρχίζει να ξεπερνιέται αλλά παρόλα αυτά ακόμη συνηθίζουμε να φοβόμαστε να πούμε ανοιχτά το ότι φροντίζουμε για την ψυχική μας υγεία. Το πρόβλημα οφείλεται ότι οι περισσότεροι δεν το βλέπουν έτσι. Φροντίζεις τον εαυτό σου μέσω κάποιου αθλήματος, υγιεινή διατροφή, επίσκεψη σε κάποιον κανονικό γιατρό, αλλά στον ψυχολόγο; Στον ψυχίατρο;

Πάνω από όλα δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία σε αυτούς. Η επίσκεψη στον ψυχολόγο ή στον ψυχίατρο δηλώνει ότι γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι στην ζωή μας, να αποφασίζουμε υπεύθυνα για τις επιλογές μας και να αναπτυσσόμαστε.

Οι θεραπευτές έχουν την γνώση και την εμπειρία, που εμείς μόνοι μας δεν κατέχουμε.

Χάρη σε αυτό, μπορούν να μας βοηθήσουν απόλυτα στα προβλήματά μας, φτάνοντας στην πηγή της συμπεριφοράς μας και των φόβων, και μας προτείνουν υπεύθυνη λύση που σε καμία περίπτωση κανένας γνωστός μας δεν θα μπορούσε να μας συστήσει κατά την διάρκεια του καφέ.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να καταλάβουμε γιατί λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις και όχι άλλες και επαναλαμβάνουμε τα ίδια πάντα λάθη. Τα προβλήματα που κυρίως απευθυνόμαστε σε κάποιον ψυχολόγο είναι κοινά - δύσκολη παιδική ηλικία, δυσκολία αποδοχής σε ομάδες, προβλήματα στην οικογένεια, στην σχέση μας, στον να δεχτούμε τον εαυτό μας, να αποδεχτούμε τον κόσμο γύρω μας - καθένας από εμάς παλεύει, για την ψυχική του ισορροπία.

Δεν φοβόμαστε λοιπόν, ούτε και ντρεπόμαστε την διαβούλευση με έναν ψυχολόγο ή και με ένα ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία είναι μία ευκαιρία για ανάπτυξη και αντιμετώπιση των προσωπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, που ίσως να διαρκούν και χρόνια. Το να ανατρέχουμε σε μία τέτοια θεραπεία θα πρέπει να είναι πλέον στα μάτια της κοινωνίας μας, κάτι το φυσικό.

Ψυχιατρική βοήθεια - πολύτιμη και απαραίτητη

Παρόμοια θα πρέπει να είναι και για την οποιοδήποτε ψυχιατρική βοήθεια.

Η κατάθλιψη, αϋπνία, εξαρτήσεις, ή και διαταραχές με την όρεξη, είναι προβλήματα συνηθισμένων ανθρώπων, και όχι κάποιων ξεχωριστών.

Η θεραπεία αυτών των δυσλειτουργιών θα πρέπει να αντιμετωπίζετε σαν κάτι το φυσικό, όπως και η θεραπεία του διαβήτη και της πίεσης.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η πηγή αρκετών ασθενειών δεν οφείλεται σε φυσικά αλλά σε ψυχικά αίτια.

Μπορούμε δηλαδή να ασθενούμε σε δερματικές αλλαγές, διάρρεια, πρήξιμο, ή και προβλήματα με την σπονδυλική μας στἠλη, που η πηγή τους είναι καθαρά ψυχική.

Μιλάμε τότε για ψυχοσωματικές ανωμαλίες που δεν θεραπεύονταν σε έναν παθολόγο ή στον δερματολόγο, αλλά μόνο στον ψυχίατρο.

Δυστυχώς σε αυτόν συνήθως οι ασθενείς καταλήγουν καθυστερημένα όταν πλέον καμία αγωγή κάποιου γενικού γιατρού δεν έχει φέρει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.