Γιατί θα πρέπει να κάνουμε τις εξετάσεις ελέγχου

Γιατί θα πρέπει να κάνουμε τις εξετάσεις ελέγχου

Είναι μία από τις βασικές αλήθειες ότι ο βασικός όρος για την προφύλαξή μας από τις ασθένειες γενικότερα, είναι πάντα η σωστή προφύλαξη, όπου ένα από τα βασικά εργαλεία της είναι οι εξετάσεις ελέγχου.

Τις εξετάσεις ελέγχου τις κάνουμε κυρίως σε άτομα, όπου μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια από τα συμπτώματα κάποιας ασθένειας, και τις εκτελούμε για να ανακαλύψουμε πιο πριν, κάποια μελλοντική ασθένεια, για να την θεραπεύσουμε αποτελεσματικά, και μαζί με αυτό μειώνουμε τον χρόνο θεραπείας, προλαβαίνοντας τις απειλές και να μειώσουμε τον δείκτη πιθανοτήτων για θάνατο. Τέτοιου είδους εξετάσεις εκτελούνται είτε σε ολόκληρους πληθυσμούς, σε παιδιά συγκεκριμένης ηλικίας, ή σε άτομα που αντιπροσωπεύουν τις επονομαζόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως γυναίκες που κινδυνεύουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι οι εξετάσεις ελέγχου μας δίνουν την δυνατότητα πρόωρης διάγνωσης, όμως για τις τελικές αποφάσεις και στρατηγική που θα ακολουθεί για την θεραπεία απαιτούνται ένα σύνολο επιπλέον και περισσότερο ειδικών εξετάσεων. Γι αυτό και πρέπει να έχουμε την γνώση ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποδεχθούν λάθος τα αποτελέσματα των εξετάσεων ελέγχου, με αποτέλεσμα να έχει ανακαλυφθεί ασθένεια σε άτομα που στην πραγματικότητα είναι υγιής, ή ακόμα χειρότερα να προσφέρουν την αίσθηση της ακινδυνότητας σε άτομα, που είναι σοβαρά ασθενείς.

Οι εξετάσεις ελέγχου εκτελούνται για προφύλαξη από αρκετές ασθένειες, κυρίως που αφορούν καρκίνο, σε άτομα από ομάδες υψηλού κινδύνου, μεταξύ αυτών γυναίκες σε καθορισμένη ηλικία όπως καρκίνο του μαστού ( μαστογραφία ), καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ( κυτταρολογία ), στην περίπτωση των ανδρών σχετικά με καρκίνο του προστάτη ( πρωκτολογικές εξετάσεις, και εξετάσεις αίματος για έλεγχο των αντιγόνων ). Συχνά εκτελείται και κολονοσκόπηση , για εξέταση σχετικά με καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υποχρεωτικές εξετάσεις ελέγχου για υποθυρεοειδισμό και φαινυλκετονουρία επιβάλλονται ακόμα και σε νεογέννητα. Για προφύλαξη ολόκληρου του πληθυσμού εκτελούνται εξετάσεις ελέγχου σε παιδιά στην σχολική ηλικία για αναγνώριση προβλημάτων με την όραση και την ακοή, σκολίωση ή και άλλες ασθένειες.