Εποχιακή κατάθλιψη - τι είναι, από πού προέρχεται - και πως μπορεί να θεραπευτεί

Εποχιακή κατάθλιψη - τι είναι, από πού προέρχεται - και πως μπορεί να θεραπευτεί

Η κατάθλιψη μπορεί όχι μόνο να είναι συνέπεια των σοβαρών κρίσεων της ζωής ή των συναισθηματικών προβλημάτων. Εμφανίζεται επίσης με την έλευση του κρύου καιρού, όταν ο ουρανός αρχίζει να γκριζάρει, ή όταν για αρκετές ημέρες βρέχει συνεχώς και όταν από τα δέντρα πέφτουν συνεχώς τα φύλλα τους...

Ένα από τα πιο λυπηρά αριστουργήματα της πολωνικής ποίησης αρχίζει με τις λέξεις:

«Το δέντρο μοναχικό, γυμνό / Σηκώνει τα γυμνά του χέρια ...".

Όχι χωρίς λόγο ο ποιητής χρησιμοποίησε την εικόνα ενός δέντρου απογυμνωμένου από τα φύλλα του για να εκφράσει την οδυνηρή μελαγχολία που χρωματίζει ολόκληρο το ποίημα.

Τα φύλλα και τα κλαδιά είναι πάνω από όλα το αναπόσπαστο μέρος του τοπίου, του φθινόπωρου. Το φθινόπωρο με τη σειρά του - είναι η εποχή που η ζωή χάνει την ορμή της και σταδιακά πεθαίνει, για να ξαναγεννηθεί αργότερα, την άνοιξη.

Η ορθότητα της απόφασης της φύσης ισχύει και για την ανθρώπινη ψυχική κατάσταση. Σχετικά με το κλίμα η μείωση στη δυναμική της ζωής επηρεάζει τη συνολική διάθεση και τον τόνο της σκέψης. Όταν εμφανίζεται πάρα πολύ ένταση του αρνητικού συναισθήματος μπορούμε να μιλάμε τότε για το λεγόμενο, εποχιακή κατάθλιψη.

Γιατί υποφέρουμε με κατάθλιψη το φθινόπωρο;

Η κύρια αιτία της εποχιακή κατάθλιψης θεωρείται η ανεπάρκεια του ηλιακού φωτός.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα οι μέρες γίνονται όλο και μικρότερες, οι βροχές πέφτουν συνήθως πιο συχνά από ότι το καλοκαίρι και το φως της ημέρας από εβδομάδα σε εβδομάδα εξασθενεί και σκοτεινιάζει όλο και πιο γρήγορα. Γιατί το φως της ημέρας παίζει για τον άνθρωπο τόσο σημαντικό ρόλο; Επειδή διεγείρει το σχηματισμό και τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και ορμονών υπεύθυνο για τη δραστηριότητα πολλών δομών του σώματος μας. Η έλλειψη του φωτός οδηγεί σε αυξημένη ποσότητα μελατονίνης στο σώμα, η οποία ουσία επίσης ονομάζεται "ορμόνη του ύπνου" λόγω των καταπραϋντικών ιδιότητών της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αύξηση της μελατονίνης είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνη που είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για μια χαρούμενη διάθεση στο αίμα).

Η εποχιακή κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει γενετική προδιάθεση ή ατομικά χαρακτηριστικά ψυχοσωματικών ανωμαλιών, π.χ. παρεκκλίνουσα ευαισθησία του αμφιβληστροειδούς στο φως. Ένα σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν επίσης τυχαία λυπητερά γεγονότα, όπως η απώλεια κάποιας θέσης εργασίας, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή την αποτυχία, βάσει των οικονομικών καταστάσεων.

Σε συνδυασμό με τη συνεχή θλιβερή εικόνα έξω από το παράθυρο της φθινοπωρινής φύσεως, τα γεγονότα αυτού του είδους παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις και μερικές φορές υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αντοχές.

Πώς αποκαλύπτεται η εποχιακή κατάθλιψη;

- Βαθιά θλίψη, φόβος και η αίσθηση του κενού,

- Χρόνια κόπωση,

- Μειωμένη δραστηριότητα, έλλειψη κινήτρων και την πρωτοβουλία για ενέργεια

- Αυξημένη όρεξη που επιφέρει και την ανάλογη αύξηση του σωματικού βάρους,

- Αποδυνάμωση της σεξουαλικής επιθυμίας

- Αυξημένη υπνηλία, επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου, λήθαργος, δυσκολία στο να ξυπνήσουμε το πρωί

- Η υπερβολική ευερεθιστότητα

- Η απώλεια της ικανότητας της αίσθησης της ευχαρίστησης με μικρά, καθημερινά μικρά πράγματα, τα οποία σε άλλη εποχή θα ήταν πηγή ευχαρίστησης για τον ασθενή

- Αίσθηση της απόγνωσης

- Προβλήματα με τη μνήμη, διαύγεια σκέψης, συγκέντρωσης της προσοχής

- Προβλήματα με τις καθημερινές δραστηριότητες

- Απώλεια ενέργειας, της ζωτικότητας

- Απώλεια του ενδιαφέροντος, απάθεια

- Απροθυμία για εργασία

- Αποφυγή επαφής με άλλα πρόσωπα

- Αυτοκτονικές σκέψεις.

Μπορεί η εποχιακή κατάθλιψη να θεραπευτεί;

Η εποχιακή κατάθλιψη, όπως υποδηλώνει το όνομα, διαρκεί μόνο στη περίοδο από το φθινόπωρο και το χειμώνα , μετά την περίοδο αυτήν τα συμπτώματα της εξαφανίζονται εντελώς. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να απαιτήσεις από τα άτομα που πλήττονται από αυτή την κατάσταση, να οπλιστούν με υπομονή και να περιμένουν, τις θερμότερες εποχές. .

Οι καταθλιπτικές διαταραχές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία του ανθρώπου, μας βλάπτουν ή εντελώς μας παραλύουν, ως εκ τούτου δεν πρέπει να υποτιμούνται τα ανησυχητικά συμπτώματα τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής διάθεσης θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποια επαγγελματική βοήθεια. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η φωτοθεραπεία. Εδώ γίνεται χρήση ενός ειδικού λαμπτήρα φθορίου, που πλησιάζει κατά πολύ το φυσικό φως . Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λάμπας φθορίου έχουν αποδειχτεί με ειδικές έρευνες.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη για εποχιακούς λόγους, δεν θα πρέπει να αρκεστούν μόνο στην φωτοθεραπεία γιατί δεν μπορεί να αντικαταστήσει πάνω από όλα την απαραίτητη επαφή με έναν ψυχοθεραπευτή.