Έλκη στομάχου - συμπτώματα και θεραπεία

Έλκη στομάχου - συμπτώματα και θεραπεία

Κάποτε ονομάζονταν η ασθένεια του δικτάτορα λόγω ότι σχετίζεται με αγχωτικό τρόπο ζωής και ακανόνιστη διατροφή. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά δεν ανήκουν πια μόνο σε αυτό το πόστο. Πώς να τα  καταλάβεις και να τα θεραπεύσεις.

Το έλκος  από βιολογικά άποψη είναι νόσημα  του στομάχου -  δωδεκαδακτύλου που χαρακτηρίζεται από βαθιές διαβρώσεις της  βλεννογόνου. Μπορούν να έχουν διάφορα μεγέθη από λίγα εκατοστά μέχρι και αρκετών πόντων σε προχωρημένο στάδιο. Αιτία για την δημιουργία τους μπορεί να είναι:

Helicobacter pylon - είναι βακτήρια, που μπορούμε να τα ανακαλύψουμε με εξετάσεις αίματος ή από τεστ που μπορούμε να αγοράσουμε στα φαρμακεία. Μεταφέρεται μέσω της στομαχικής οδού και του σάλιου.

Υδροχλωρικό οξύ -  ένα από τα βασικά οξέα  του στομάχου υπεύθυνο  μεταξύ άλλων για την εξουδετέρωση των βακτηρίων. Η περίσσεια ποσότητα δημιουργεί έλκη.

Χολή - ροή της χολής στο στομάχι βλάπτοντας την βλεννογόνο.

Άγχος, χρήση αλκοόλ και τσιγάρων,  όλα αυτά τα στοιχεία βοηθούν στην αύξηση των οξέων ( μεταξύ αυτών και του υδροχλωρικού ).

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που θα πρέπει να μας τραβήξουν την προσοχή πρέπει να είναι οι καούρες η ανορεξία, το φούσκωμα, πόνος χαμηλά στον ομφαλό, πείνα ή κάψιμο. Ο πόνος γίνεται αισθητός μετά το φαγητό, μπορεί να έχουμε και ζαλάδες με εμετούς.

Βασική μέθοδος για την επιβεβαίωση ότι έχουμε έλκος είναι η ενδοσκόπηση - με τη βοήθεια ειδικών οπτικών οργάνων που ονομάζονται γαστροσκόπια. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε επίσης μέρος του  ιστού. Είναι απαραίτητο έτσι ώστε να γίνει έλεγχος για καρκινικά κύτταρα.

Σε περίπτωση από καούρες που οφείλονται στο βακτήριο Helicobacter, τις θεραπεύουμε με αντιβιοτικά και φάρμακα που δυναμώνουν την βλεννογόνο. Μερικές φορές ίσως να χρειαστεί και εγχείρηση.
 

Μπορούμε να βοηθήσουμε και με την σωστή διατροφή για το πέρασμα των ενοχλητικών αυτών συμπτωμάτων. Το κάπνισμα από κάποιο επίπεδο και μετά αυξάνει την ροή της χολής. Συνιστάται αποφυγή των τηγανητών, λιπαρών και πικάντικων, ο καφές, το τσάι, το αλκοόλ και ανθρακούχα ποτά. Οι γιατροί συνιστούν  κυρίως ελαφρά φαγητά, άσπρο κρέας, ρύζι, ζελέ. Αν και τα έλκη εμφανίζονται κατά τρεις φορές περισσότερο στους άνδρες αντί στις γυναίκες, σε περίοδο υψηλού άγχους και πολλών ωρών στην δουλειά όλοι μας είμαστε στην ομάδα κινδύνου.