Δυσανεξία στη λακτόζη: αίτια, συμπτώματα, λύσεις

Δυσανεξία στη λακτόζη: αίτια, συμπτώματα, λύσεις

Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται με αρκετά χαρακτηριστικό, όχι κατά πολύ ευχάριστο τρόπο. Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται μετά από την κατανάλωση φρέσκου αγελαδινού γάλακτος και ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μετά από κάποιο γεύμα, το οποίο αποτελούνταν από γάλα, τυρί cottage, γιαούρτι ή άλλο προϊόν με περιεκτικότητα σε λακτόζη, το σώμα αρχίζει να αντιδρά με μια σειρά γαστρικών συμπτωμάτων. Εμφανίζεται διάρροια, κολικός, κράμπες στην κοιλιά, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ναυτία, αέρια, όπως και εμετός. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορους βαθμούς και εξαρτώνται από την ποσότητα του γάλακτος που καταναλώθηκε ή τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία στη λακτόζη αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου μπορεί επίσης να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα στο έντερο για παράδειγμα μετά από χρήση αντιβιοτικών.

Λακτάση και λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η πάθηση που επηρεάζει περίπου το 25% των Ελλήνων . Οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της ηπείρου, υποφέρουν από αυτή σε ένα πολύ μικρότερο ποσοστό,από ότι για παράδειγμα οι Ασιάτες.

Γενικά, όμως, στους ενήλικες ανθρώπους, η λακτόζη διασπάται και απορροφάται

σε πολύ περιορισμένο βαθμό, σε σχέση με την νηπιακή ηλικία.

Ο κύριος ένοχος αυτής της δυσανεξίας δεν είναι, ωστόσο, η λακτόζη (δισακχαρίτης), αλλά η

λακτάση. Μάλλον, ακόμη καλύτερα η έλλειψή της. Η λακτάση είναι ένζυμο που παράγεται στο λεπτό έντερο, του οποίου η αποστολή είναι η κατανομή της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφηθεί.

Με την ηλικία, η παραγωγή της λακτάσης μειώνεται. Η διαδικασία αυτή ξεκινά ήδη από πολύ νεαρά ηλικία. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ανοχή στη λακτόζη στο επίπεδο του 50%. Ωστόσο, σε έναν αρκετά μεγάλο ποσοστό το επίπεδο αυτό είναι αρκετά σημαντικά χαμηλότερο. Ως εκ τούτου, δεν αφομοιώνουν τη λακτόζη καθόλου. Ο αχώνευτος δισακχαρίτης κατακάθεται στο έντερο,συγκεντρώνοντας το νερό, ξεκινώντας τη διαδικασία της ζύμωσης, με αποτέλεσμα τις ανάλογες εντερικές αναταραχές.

Εξετάσεις και διατροφή

Αρκετές μέθοδοι εξετάσεων επιτρέπει μια σαφή διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη (τεστ ούρων, ορού δοκιμής, η δοκιμή για την ποσότητα του υδρογόνου στην αναπνοή κ.λπ.).

Αυτή η κατάσταση είναι εύκολη να ανιχνευθεί γιατί τα συμπτώματα της δυσανεξίας εμφανίζονται συνήθως από τα πρώτα 30 λεπτά έως και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του νωπού αγελαδινού γάλακτος. Σαν αποτέλεσμα απαιτείται η μερική ή ολική

αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως το φρέσκο ​​αγελαδινό γάλα.

Ανάλογα, με τον βαθμό στον οποίο το σώμα μας είναι σε θέση να παράγει λακτάση, μπορεί να πρέπει εντελώς να διακόψουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως λευκά τυριά και τα περισσότερα γιαούρτια. Λακτόζη δεν περιέχει το κεφίρ.

Επίσης, τα σκληρά τυριά όπως και τα μακρά σε ωρίμανση περιέχουν μικρές ποσότητες λακτόζης. Δεν θα βρούμε επίσης λακτόζη σε φυτικά γάλατα (σόγιας, αμύγδαλα, καρύδα).

Αλλά μπορεί να περιέχουν τα αλλαντικά και μερικά σνακ όπως και τα γλυκά.