Απευαισθητοποίηση μέθοδος για την αλλεργία

Απευαισθητοποίηση μέθοδος για την αλλεργία

Η καλύτερη λύση για να μην έχουμε πρόβλημα με την αλλεργία είναι να αποφεύγουμε κυρίως αυτό που μας την προκαλεί. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο εφικτό.

Ακόμα καλύτερα, αντί να αντιμετωπίζεις την αλλεργία περιοδικά, αξίζει να ενδιαφερθείς για την θεραπεία της μέσω της απευαισθητοποίησης.

Λέγοντάς το πιο απλά, η ( ανοσοθεραπεία αλλεργίας ), δηλαδή η απευαισθητοποίηση, συστήνεται σε παροχή εμβολίων στον ασθενή όπου περιέχουν το αλλεργιογόνο, στο οποίο ο ασθενής είναι επιρρεπής.

Μικρές ποσότητες του εμβολίου όπου δίνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα έχουν σαν αποτέλεσμα ότι ο οργανισμός σταματά να μάχεται το αλλεργιογόνο και σαν αποτέλεσμα έχουμε την μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως και της έντασής τους.

Για ποιόν η απευαισθητοποίηση;

Αν θα θέλαμε να καθορίσουμε το χρονικό όριο των ατόμων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αλλεργική ανοσοθεραπεία θα λέγαμε ότι κυμαίνεται από 5 μέχρι και 45 χρονών. Βεβαίως ως προς τις μεγαλύτερες ηλικίες εξαρτάται κυρίως από προσωπικές αξίες όπως σε συνδυασμό και με άλλες ασθένειες, που ασθενεί ο ενδιαφερόμενος για τα εμβόλια αυτά.

Αρνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, αυξημένη πίεση ή και αρτηριοσκλήρωση.

Θα πρέπει να προσέξουμε επίσης ότι η απευαισθητοποίηση είναι μία μακροχρόνια θεραπεία. Συνήθως διαρκεί από 3 μέχρι και 5 χρόνια. Κατά την διάρκειά της δεχόμαστε το αλλεργιογόνο σε μορφή εμβολίου κάθε 4 - 6 εβδομάδες ( δόση για την συντήρηση ), χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν και την αρχική φάση της θεραπείας, όπου το εμβόλιο δίνεται σε μεγαλύτερη δόση και πιο συχνά, δηλ. κάθε 7 - 14 μέρες για 2 - 3 μήνες περίπου.

Αποτελεσματικότητα της θεραπείας

Δεν είναι όμως σίγουρο ότι και με τα εμβόλια θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της αλλεργίας και σαν ασθενείς δεν θα πρέπει να έχουμε τέτοιες σκέψεις. Μπορεί επίσης η θεραπεία αυτή να μειώσει τα συμπτώματα ή και την ένταση αντίδρασης στο αλλεργιογόνο. Τότε συστήνεται και η παροχή φαρμάκων αντιααλλεργικών, σε μικρές δόσεις. Η θεραπεία ίσως να αποδειχθεί ελάχιστα αποτελεσματική σε άτομα με άσχημη φυσική κατάσταση ή αν είναι αλλεργικοί σε αρκετά αλλεργιογόνα. Όλα όμως εξαρτώνται από την γνώμη κάποιου ειδικού.

Η θεραπεία πρέπει να βασίζεται σε ειδικές εξετάσεις, ( π.χ. στο δέρμα, ανάλυση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στον ασθενή ) έτσι ώστε ο ιατρός να αποφασίσει για την απαραίτητη θεραπεία. Επιβάλλεται η αναγνώριση του αλλεργιογόνου που προκαλεί το πρόβλημα, πόσο επιρρεπής είναι ο ασθενής σε αυτό και πόσο ισχυρά είναι τα ανάλογα συμπτώματα με την εμφάνισή του. Επίσης σημαντικό είναι να δοθούν κάποιοι περιορισμοί.

Διακρίνουμε τα εμβόλια σε εποχιακά για τους ασθενείς που έχουν πρόβλημα με αλλεργιογόνα κάποιας συγκεκριμένης εποχής ( γύρη ), όπως και καθ όλης της διάρκειας του χρόνου για άτομα που έρχονται σε επαφή με τα αλλεργιογόνα συνεχώς ( τρίχωμα ζώων, ακάρεα )